Temat: Etanol. Glicerol - alkohol polihydroksylowy.
Fermentacja alkoholowa:
Jest to proces w wyniku którego można otrzymać alkohol etylowy. Fermentacja polega na rozkładzie niektórych monosacharydów np. glukozy, pod wpływem odpowiednich enzymów. Do fermentacji alkoholowej niezbędne są drożdże, glukoza i woda destylowana. W wyniku fermentacji otrzymuje się roztwór o 14% stężeniu alkoholu. Przy tym stężeniu drożdże giną i proces fermentacji ustaje.
Właściwość fizyczna
|
Glicerol
|
stan skupienia
|
ciecz
|
barwa
|
bezbarwna
|
rozpuszczalność w wodzie
|
bez ograniczeń
|
temperatura wrzenia
|
290°C
|
gęstość
|
1,26 g/cm
|
Linki do e podręcznika:
Powodzenia😊😊😊
Angelika K. 8a - obecna
OdpowiedzUsuńmalazdra fabian 8a
OdpowiedzUsuńLaura Cz. 8A obecna
OdpowiedzUsuńJeremi Wyrwas 8a obecny
OdpowiedzUsuńTytus Brzeziński 8a - obecny
OdpowiedzUsuńSamanta N. 8a
OdpowiedzUsuńSonia N. 8a obecna
OdpowiedzUsuńWiktor M. 8a
OdpowiedzUsuńOliwia Brzozowicz 8a obecna
OdpowiedzUsuń