Temat: Etanol. Glicerol - alkohol polihydroksylowy.
Fermentacja alkoholowa:
Jest to proces w wyniku którego można otrzymać alkohol etylowy. Fermentacja polega na rozkładzie niektórych monosacharydów np. glukozy, pod wpływem odpowiednich enzymów. Do fermentacji alkoholowej niezbędne są drożdże, glukoza i woda destylowana. W wyniku fermentacji otrzymuje się roztwór o 14% stężeniu alkoholu. Przy tym stężeniu drożdże giną i proces fermentacji ustaje.
Właściwość fizyczna
|
Glicerol
|
stan skupienia
|
ciecz
|
barwa
|
bezbarwna
|
rozpuszczalność w wodzie
|
bez ograniczeń
|
temperatura wrzenia
|
290°C
|
gęstość
|
1,26 g/cm
|
Linki do e podręcznika:
Powodzenia😊😊😊
Marcel Mażol 8b obecny
OdpowiedzUsuńAmelia K 8b obecna
OdpowiedzUsuńMarta R 8b obecna
OdpowiedzUsuńMonika B 8B obecna
OdpowiedzUsuńAdrian Ziemliński Obecny
OdpowiedzUsuńAntoni R obecny
OdpowiedzUsuńAntoni S obecny
OdpowiedzUsuńHanna W 8b obecna
OdpowiedzUsuńBartek H. obecny
OdpowiedzUsuńAdrian Ziemliński Obecny
OdpowiedzUsuń