Etanol. Glicerol - alkohol polihydroksylowy.

Szkło laboratoryjne - Chemia-Łódź SA

Temat: Etanol. Glicerol - alkohol polihydroksylowy.



Fermentacja alkoholowa:
Jest to proces w wyniku którego można otrzymać alkohol etylowy. Fermentacja polega na rozkładzie niektórych monosacharydów np. glukozy, pod wpływem odpowiednich enzymów. Do fermentacji alkoholowej  niezbędne są drożdże, glukoza i woda destylowana. W wyniku fermentacji otrzymuje się roztwór o 14% stężeniu alkoholu. Przy tym stężeniu drożdże giną i proces fermentacji ustaje. 



Właściwości fizyczne glicerolu
Właściwość fizyczna
Glicerol
stan skupienia
ciecz
barwa
bezbarwna
rozpuszczalność w wodzie
bez ograniczeń
temperatura wrzenia
290°C
gęstość
1,26 g/cmIndeks górny 3




Linki do e podręcznika:




Powodzenia😊😊😊

Komentarze

Prześlij komentarz