Temat: Etanol. Glicerol - alkohol polihydroksylowy.
Fermentacja alkoholowa:
Jest to proces w wyniku którego można otrzymać alkohol etylowy. Fermentacja polega na rozkładzie niektórych monosacharydów np. glukozy, pod wpływem odpowiednich enzymów. Do fermentacji alkoholowej niezbędne są drożdże, glukoza i woda destylowana. W wyniku fermentacji otrzymuje się roztwór o 14% stężeniu alkoholu. Przy tym stężeniu drożdże giną i proces fermentacji ustaje.
Właściwość fizyczna
|
Glicerol
|
stan skupienia
|
ciecz
|
barwa
|
bezbarwna
|
rozpuszczalność w wodzie
|
bez ograniczeń
|
temperatura wrzenia
|
290°C
|
gęstość
|
1,26 g/cm
|
Linki do e podręcznika:
Powodzenia😊😊😊
Szymon M obecny
OdpowiedzUsuńWładysław Bortnyk 8s obecny
OdpowiedzUsuńSerhii Dzuhan 8 s Obecny
OdpowiedzUsuńNikoloz chertkoevi 8s obecny
OdpowiedzUsuńJakub W obecny
OdpowiedzUsuńJulia S obecna
OdpowiedzUsuńNazar Chugunov 8s obecny
OdpowiedzUsuńMaks D obecny
OdpowiedzUsuńNikola M. obecna
OdpowiedzUsuńMaksymilian B. obecny
OdpowiedzUsuńFilip S obecny
OdpowiedzUsuńOliwier P obecny
OdpowiedzUsuńOskar R obecny
OdpowiedzUsuńKuba S obceny
OdpowiedzUsuń